Sajida Afzals blog

Publiceret 13.09.2010

»Afmagt er en frygtelig følelse«

At det skulle være så grufuldt at vende tilbage til et land i kaos, havde jeg ingen fantasi til at forestille mig.

Efter et sommer på Bornholm hvor alt var idyl og fredfyldt, kunne jeg følge med i oversvømmelseskatastrofen på afstand. Nu var tiden kommet til at vende tilbage og gøre status over hvad jeg havde opnået på knap fire måneder.

Landet i Karachi med massive fly forsinkelser. Skulle videre til Lahore kl. 8 om morgenen men kom af sted kl. 14.05 og fik oplevet at være så tæt på døden, som jeg aldrig havde drømt om. Ca. 10 min efter flyet med 464 passager ombord havde lettet, hørte vi et brag fra den ene motor. Herefter kom der noget røg efterfulgt af flammer. Har aldrig oplevet noget så skræmmende. Med en meget dygtig pilot kunne vi nødlande i Karachi, alle velbefindende. Dette gav stof til eftertanke: Hvor er mennesket dog skrøbelig. Afmagt er en frygtelig følelse.

Efter yderligere 10 timer i Karachi lufthavn kunne vi flyve til Lahore med en stilhed og frygtfyldte øjne, som ikke kan beskrives med ord. De fleste passager var ældre personer som var kommet hjem fra Jeddah efter en pilgrimsrejse i Mekka i Ramadanen. De var alle overbevist om, at det var endnu et signal fra Gud om, at pakistanere ikke opfører sig pænt.

Personligt var jeg lettet over, at det var blevet nat, så jeg slap for at se evt. Vandmasser i Sindhprovinsen.

Frygt og håbløshed er det første og eneste syn, man møder. Alt er mere uoverskueligt end nogensinde. Velvidende at man kun kan begynde et sted, er det umuligt at se en endelse på de lidelser som pakistanere gennemgår i øjeblikket. Naturkatastrofe af den værste art, hvor landet er blevet trukket minimum 10 år tilbage i udvikling, sult, korruption og terrorisme.

Det har været svært, men efter lang tid lykkedes det mig at se udover alle disse ulykker og se fremad mod børnehospitalsprojektet. Forholdene i Pakistan berettiger mere end nogensinde, at vi tænker langsigtet.

Der er dog også mange lyse punkter som berette. Efter 3½ måneds intensiv arbejde kan jeg nu betale den sidste afdrag for byggegrunden på 100.000 danske kr. samt betale en del af kælderudgravning til hospitalet. Charlotte Rahr Mortensen, dansk arkitekt og sygeplejerske, er næsten færdig med at tegne hospitalet. Hun har afholdt møde med to dansk/pakistanske ingeniører, Raja Sabir Sikander og Zahid Iqbal og gennemgået plantegningerne. Igennem dem har vi fået kontakt til pakistanske bygningsingeniører.

Charlotte kommer til Pakistan, hvor vi skal møde forskellige entreprenører og ingeniører og diskutere selve byggeriet. Med hendes sundhedsfaglige baggrund skal vi sammen forsøge at kortlægge behovet for børneortopædisk behandling i Lahore samt via besøg på forskellige, såvel private samt offentlige hospitaler, indgå aftaler med hospitaler med henblik på henvisning af behandlingskrævende ortopædkirurgiske lidelser hos børn.

Få dage før jeg rejste tilbage til Pakistan, havde jeg kontaktet en dansk/pakistansk læge, Mazhar Hussain, som er bosat i Islamabad. Vi ville begge arbejde for oversvømmelsesofrene, men det var svært at finde den rigtige organisation.

Midt i al forvirring blev jeg kontaktet af Sohail Asghar (også en dansk/pakistansk læge), som kunne berette at Beredskabsstyrelsen ville etablere tre lægeklinikker i Pakistan og havde et ønske om at sende dansk/pakistanske læger til området. Jeg havde få måneder forinden lært Sohail at kende i forbindelse med mit hospitalsprojekt.

I løbet af få dage havde han introduceret mig for Charlotte, hvorefter hospitalsplanlægning for alvor havde taget fart. Endnu engang havde han udrettet noget meget beundringsværdigt ved at introducere sit koncept, ”Donérdindag”, samt samarbejde med Beredskabsstyrelsen for udsending af læger til oversvømmelsesområdet.

På grund af Charlottes besøg i Lahore har det ikke været muligt at starte arbejdet for Beredskabsstyrelsen med det samme men jeg forventer at tage til Sindhprovinsen den 4. oktober og arbejde 14 dage ad gangen med 14 dages pause. Foreløbigt er det besluttet at klinikkerne etableres i en tre måneders periode. Indtil da må indtjening til børnehospitalet, via vikariater på Bornholms Hospital og Norge, vente.

Use "no name?" in dropdown

Sajida Afzal

Kommentarer

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Registrering er gratis. Du kan reglerne for debatten på dagensmedicin.dk her.
kommentarer

Bloggere

Sajida Afzal Sajida Afzal
Børneortopædkirurg Sajida Afzal forlader de trygge rammer i Danmark for at bygge et børnehospital i Lahore Pakistan. Her på siden blogger hun om sine oplevelser.
 • Nicolai Döllner

  Jumbo-tuschen længe leve

  Publiceret 11.04.2014

  Twitter er en herlig ting. Og skulle man — som undertegnede — halse lidt efter den digitale udvikling, så er det stærkt beroligende at se på Twitter, at nogle af sundhedssektorens fremmeste twittere afslører, at håndskriften fortsat dominerer selv på ledelsesgangene og på lægefaglige topmøder. I de forgangne dage har Gentofte Hospitals direktør Eva Zeuthen Bentsen således tweetet fotografier fra en ledelseskonference og vist, at vigtige beslutninger nu engang bedst nedfældes med jumbotusch på s...

  Link til blogindlæg
 • Fatuma Ali

  Fra Somaliland til Frederikshavn

  Publiceret 09.04.2014

  Primo november 2013 var jeg til en stor sundhedskonference i Mogadishu, Somalias hovedstad. 400 somaliske fagpersoner var samlet både fra landet og fra diasporaen. Jeg blev inviteret til at holde oplæg om vores psykiatriske arbejde i Burao, Somaliland. Jeg stammer selv fra Somalia, men har de sidste fem år arbejdet i Somaliland, der har været en del af repubbliken Somalia indtil 1991, hvor man valgte at løsrive sig fra Somalia og erklære sin selvstændighed. Somaliland er ikke anerkendt hverken...

  Link til blogindlæg
 • Sofie Skovmand Rasmussen

  KBU-læge 2.0

  Publiceret 24.03.2014

  Faste arbejdstider, frokostpause og muligheden for at gå hjem til tiden – KBU-forløbets 2. del er i gang, goddag til almen praksis! Efter omsider at have fundet fodfæste i sygehusvæsenet og erhvervet mig tilstrækkelig erfaring til, at hverdagen ikke længere var en kamp for overlevelse, er jeg nu tilbage i en tilstand af mentalt roderi, mens jeg forsøger at holde mig oven vande med nye computersystemer, kommunikationsveje og arbejdsgange. At almen praksis er en rolig strøm af blodtrykskontrolle... 1

  Link til blogindlæg
 • Søren Brix

  Giv os en ordentlig behandling

  Publiceret 17.03.2014

  Jeg har været læge rundt om i verden og er nu læge i det danske sundhedssystem. Jeg kan ikke forstå, hvorfor det i Danmark er nødvendigt, at lederne i sundhedssystemet taler ned til deres medarbejderne eller end ikke responderer på lægernes henvendelser, når de fremføres ad de officielle kanaler. Jeg har været kritisk omkring 1813, for jeg har oplevet tilfælde, hvor jeg ikke synes, mine patienter fik den behandling, de var lovet. Jeg har skrevet om dem som utilsigtede hændelser. Jeg har skrev... 1

  Link til blogindlæg
 • Mogens Skadborg

  Derfor kunne eller ville jeg ikke have en mening om chikanesagen ved 1813

  Publiceret 19.02.2014

  Lægeforeningen er en fagforening. Men det er også en standsforening. En forening af og for mennesker der har fået samfundets tillid gennem autorisation til at virke som læge. Samfundet har gennem lovgivningen fastsat rammer for lægers virksomhed, som læge. Disse rammer er under konstant udvikling - bl.a. præget af standens og samfundets (fælles) interesser for, at læger beskæftiger sig med det, at være læge på en måde der lever op til såvel patienternes som samfundets interesser. Som det står i...

  Link til blogindlæg
 • Ellids Kristensen

  Sex og sygdom

  Publiceret 26.08.2013

  TV avisen DR1 søndag 25. august bragte et indslag om sygdom og seksualitet. Der medvirkede en kvinde, der har været ramt af kræft og var blevet behandlet med operation, kemoterapi og stråler, og der medvirkede en mand med sclerose. Begge berettede om seksuelle problemer i forbindelse med deres sygdom, og om at ingen behandlere på noget tidspunkt i deres sygdomsforløb har talt med dem om deres seksualitet. Jeg forundres over, at det stadig er sådan i 2013. Jeg indledte min karriere som nyuddann...

  Link til blogindlæg
 • Dorthe Furstrand

  Så lad os undersøge om 4-års reglen har effekt

  Publiceret 17.04.2013

  Nu er den gal igen, Kære Astrid Sikke et ramaskrig du har fået fra lægestanden. Det viser sig, at det ikke er svært at få bægeret til at flyde over – når man bruger flødeskum! Det har faktisk grebet om sig i en grad, så jeg ikke er sikker på, at jeg er helt enig med den generelle stemning. Jeg synes ikke, det er et krav at være højt uddannet for at være politiker – det er en snobbet og elitær holdning, der strider imod grundprincipperne i vores repræsentative demokrati. Det er under bæltestede... 3

  Link til blogindlæg
 • Sajida Afzal

  Langsomt, men støt fremad

  Publiceret 09.09.2011

  Der er gået halvandet år, siden jeg flyttede til Pakistan for at realisere byggeriet af Maheen Hospital, og selvom vi fortsat mangler mange penge til at realisere dette, så er meget allerede opnået. Maheen Hospital har fået doneret store mængder udstyr i en fremragende kvalitet. Vi har nu fyldt to af de store 40 fods containere med blandet hospitalsudstyr (heriblandt en del implantater og instrumenter), to el- generatorer og en ilt-generator. Vi mangler nu blot et røntgenapparat, ellers har vi... 2

  Link til blogindlæg

Bloggere

 • Sajida Afzal

  Sajida Afzal

  Børneortopædkirurg Sajida Afzal forlader de trygge rammer i Danmark fo...
  Læs bloggen
 • Dorthe Furstrand

  Dorthe Furstrand

  Dorthe Furstrand er yngre læge. Hun har taget sin kliniske basisuddannelse ...
  Læs bloggen
 • Ellids Kristensen

  Ellids Kristensen

  Ellids Kristensen er overlæge, klinisk lektor og leder af sexologisk klinik...
  Læs bloggen
 • Mogens Skadborg

  Mogens Skadborg

  Mogens K. Skadborg, 56, formand for Dansk Selskab for Klinisk Etik, overlæg...
  Læs bloggen
 • Søren Brix

  Søren Brix

  Søren Brix, 46, praktiserende læge i Lægehuset i Nivå i Nord...
  Læs bloggen
 • Fatuma Ali

  Fatuma Ali

  Fatuma Ali, 63. Født i Somalia, taget lægelig embedseksamen i Moskva o...
  Læs bloggen
 • Sofie Skovmand Rasmussen

  Sofie Skovmand Rasmussen

  Sofie Skovmand Rasmussen, 26, nyudlært læge, tog i juni 2013 embedseks...
  Læs bloggen
 • Nicolai Döllner

  Nicolai Döllner

  Nicolai Döllner er chefredaktør på Dagens Medicin.
  Læs bloggen

Kalender

Det sker i sundhedssektoren

Søg i vores oversigt over kurser, konferencer og andre arrangementer i sundhedssektoren.

Sektioner

Leder

Debat

Stikpillen

Tegning: Lars Andersen

Forårsrengøring

Foråret er en kærkommen anledning til at få ryddet...

Det grimme valg

Afstemningen om overenskomsten for almen praksis e... 1

Nordjysk bullshit-bingo

Det kan være, at Ulla Astman har en hemmelig drøm ...

Mestre i image

Dagens Medicins imageundersøgelse minder om den sp...

Formandens moralske mission

Hvem orker at bruge en weekend på at forberede et ... 2

Cochrane-fjeren, der blev til fem høns

Ledelsen af Cochrane har ikke undsagt mig, og i øv...

Mange gode grunde til at nedlægge regionerne

Regionerne er en fejlkonstruktion, som ikke har fo...

Private jurister blander sig i lægeligt arbejde

Den private organisation Gadejuristen respekterer ...

Vi har et kald og elsker vores arbejde

»Vi har et kald, vi elsker vores arbejde – og I ka... 5

Trist konfrontation mellem yngre læger og Mogensen

Mere machiavelliansk systematik, moral og mod, ome... 3

Triage

Politikerne i hovedstaden bør udvise respekt for d... 1

Pakkeforløb som klinisk rationalitet

Det er helt fint at styre sundhedssektoren og dens...

Der må lægges en plan for de næste 10 år

Desværre er der ringe traditioner for at begynde e...

Tillykke til Fritz og Poul!

Ulighed i sundhed strider mod god lægeetik og grun...

UTH – tidsspilde eller kvalitetsforbedring?

Der indberettes mange flere utilsigtede hændelser,...

Ferieservice

Ferieservice

Udlej din feriebolig til en kollega

Ferieservice er en gratis service for privatpersoner, der er ansat i sundhedssektoren.

Nyeste ferieboliger