Sajida Afzals blog

Publiceret 13.09.2010

»Afmagt er en frygtelig følelse«

At det skulle være så grufuldt at vende tilbage til et land i kaos, havde jeg ingen fantasi til at forestille mig.

Efter et sommer på Bornholm hvor alt var idyl og fredfyldt, kunne jeg følge med i oversvømmelseskatastrofen på afstand. Nu var tiden kommet til at vende tilbage og gøre status over hvad jeg havde opnået på knap fire måneder.

Landet i Karachi med massive fly forsinkelser. Skulle videre til Lahore kl. 8 om morgenen men kom af sted kl. 14.05 og fik oplevet at være så tæt på døden, som jeg aldrig havde drømt om. Ca. 10 min efter flyet med 464 passager ombord havde lettet, hørte vi et brag fra den ene motor. Herefter kom der noget røg efterfulgt af flammer. Har aldrig oplevet noget så skræmmende. Med en meget dygtig pilot kunne vi nødlande i Karachi, alle velbefindende. Dette gav stof til eftertanke: Hvor er mennesket dog skrøbelig. Afmagt er en frygtelig følelse.

Efter yderligere 10 timer i Karachi lufthavn kunne vi flyve til Lahore med en stilhed og frygtfyldte øjne, som ikke kan beskrives med ord. De fleste passager var ældre personer som var kommet hjem fra Jeddah efter en pilgrimsrejse i Mekka i Ramadanen. De var alle overbevist om, at det var endnu et signal fra Gud om, at pakistanere ikke opfører sig pænt.

Personligt var jeg lettet over, at det var blevet nat, så jeg slap for at se evt. Vandmasser i Sindhprovinsen.

Frygt og håbløshed er det første og eneste syn, man møder. Alt er mere uoverskueligt end nogensinde. Velvidende at man kun kan begynde et sted, er det umuligt at se en endelse på de lidelser som pakistanere gennemgår i øjeblikket. Naturkatastrofe af den værste art, hvor landet er blevet trukket minimum 10 år tilbage i udvikling, sult, korruption og terrorisme.

Det har været svært, men efter lang tid lykkedes det mig at se udover alle disse ulykker og se fremad mod børnehospitalsprojektet. Forholdene i Pakistan berettiger mere end nogensinde, at vi tænker langsigtet.

Der er dog også mange lyse punkter som berette. Efter 3½ måneds intensiv arbejde kan jeg nu betale den sidste afdrag for byggegrunden på 100.000 danske kr. samt betale en del af kælderudgravning til hospitalet. Charlotte Rahr Mortensen, dansk arkitekt og sygeplejerske, er næsten færdig med at tegne hospitalet. Hun har afholdt møde med to dansk/pakistanske ingeniører, Raja Sabir Sikander og Zahid Iqbal og gennemgået plantegningerne. Igennem dem har vi fået kontakt til pakistanske bygningsingeniører.

Charlotte kommer til Pakistan, hvor vi skal møde forskellige entreprenører og ingeniører og diskutere selve byggeriet. Med hendes sundhedsfaglige baggrund skal vi sammen forsøge at kortlægge behovet for børneortopædisk behandling i Lahore samt via besøg på forskellige, såvel private samt offentlige hospitaler, indgå aftaler med hospitaler med henblik på henvisning af behandlingskrævende ortopædkirurgiske lidelser hos børn.

Få dage før jeg rejste tilbage til Pakistan, havde jeg kontaktet en dansk/pakistansk læge, Mazhar Hussain, som er bosat i Islamabad. Vi ville begge arbejde for oversvømmelsesofrene, men det var svært at finde den rigtige organisation.

Midt i al forvirring blev jeg kontaktet af Sohail Asghar (også en dansk/pakistansk læge), som kunne berette at Beredskabsstyrelsen ville etablere tre lægeklinikker i Pakistan og havde et ønske om at sende dansk/pakistanske læger til området. Jeg havde få måneder forinden lært Sohail at kende i forbindelse med mit hospitalsprojekt.

I løbet af få dage havde han introduceret mig for Charlotte, hvorefter hospitalsplanlægning for alvor havde taget fart. Endnu engang havde han udrettet noget meget beundringsværdigt ved at introducere sit koncept, ”Donérdindag”, samt samarbejde med Beredskabsstyrelsen for udsending af læger til oversvømmelsesområdet.

På grund af Charlottes besøg i Lahore har det ikke været muligt at starte arbejdet for Beredskabsstyrelsen med det samme men jeg forventer at tage til Sindhprovinsen den 4. oktober og arbejde 14 dage ad gangen med 14 dages pause. Foreløbigt er det besluttet at klinikkerne etableres i en tre måneders periode. Indtil da må indtjening til børnehospitalet, via vikariater på Bornholms Hospital og Norge, vente.

Use "no name?" in dropdown

Sajida Afzal

Kommentarer

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Registrering er gratis. Du kan reglerne for debatten på dagensmedicin.dk her.
kommentarer

Bloggere

Sajida Afzal Sajida Afzal
Børneortopædkirurg Sajida Afzal forlader de trygge rammer i Danmark for at bygge et børnehospital i Lahore Pakistan. Her på siden blogger hun om sine oplevelser.
 • Michael Borre

  Kræftlyntoget under afsporing

  Publiceret 09.02.2016

  Under tilsidesættelse af klinisk relevans og almindelig sund fornuft udfordres såvel behandlingskvalitet som patientsikkerhed dagligt af politisk udstukne garantier for overholdelse af arbitrære tidsfrister i kræftpakkeforløbene. Og NEJ – jeg taler IKKE imod kræftpakkernes eksistens – tværtimod. Ingen ønsker fortidens slendrian og organisatoriske ragnarok tilbage. Vi har som kræftbehandlere og medansvarlige for pakkernes tilblivelse været stolte af ‘kræftlyntoget’, som har ryddet håbløse orga...

  Link til blogindlæg
 • Søren Brix

  Overlægen i grøftekanten

  Publiceret 05.02.2016

  Han stod i grøftekanten lidt uden for Allinge. Folkemødet var slut. Klokken var passeret midnat, vi var på vej mod Rønne og havde plads på bagsædet. Vi holdt ind til siden og tog ham med. På spørgsmålet om, hvad han arbejdede med, svarede han sundhedssektoren. Det var sjovt, for det gjorde vi også. Han var overlæge på et stort hospital i København, og vi var praktiserende læger. Da han lidt henne i samtale sagde sit navn, kunne jeg huske ham fra en af vores 1813-epikriser. Dengang var det ikk... 2

  Link til blogindlæg
 • Niels Kroman

  Har kunden altid ret?

  Publiceret 02.02.2016

  En gylden regel i detailhandlen er, at kunden altid har ret. Spørgsmålet er, om denne betragtning kan videreføres til forholdet mellem læge og patient. Det er stensikkert, at hvis man som læge af og til betvivler de symptomer, som patienterne fremfører, må man før eller siden erkende, at hovmod står for fald. Man vil opleve, at ens bedrevidenhed kom til at koste patienten dyrt. Kun hvis man er heldig, får man ikke selv ørerne i maskinen, som en konsekvens af, at man ikke oprigtigt og fordom...

  Link til blogindlæg
 • Vibeke Krøll

  Hvordan sikrer vi fælles fokus på op-ernæring?

  Publiceret 19.01.2016

  Tænk på, hvor meget måltidet betyder for os i Danmark. Det er et samlingspunkt og en social begivenhed i familierne. Og aldrig har der været vist så mange madprogrammer på TV. Men for at mad bliver til ernæring, skal den indtages. Det siger sig selv. Bent Pedersen er 79 år, og bor alene i egen bolig. Bent ser ikke madprogrammerne, og slet ikke det sociale i måltidet. Der er jo kun ham. Den dybfrosne aspargessuppe kan han få lavet, og han kan godt lide den. Det får han mange gange om ugen. Det e... 2

  Link til blogindlæg
 • Torben Plesner

  Selvskabte plager?

  Publiceret 24.11.2015

  I gamle dage var det de danske bønder, som havde førerpladsen som nationale jammerkommoder. De klagede tidligt og sent over tidernes ugunst og vejret, som enten var for tørt eller for fugtigt til at sikre en god høst. Nu er de fortrængt fra denne førsteplads af repræsentanter for det offentlige danske sygehusvæsen. Sjovt nok er det ofte velmenende og flinke mennesker, der befinder sig i periferien af systemet, som fra denne position kan se, hvor galt det står til: Personalet er fortravlet og ...

  Link til blogindlæg
 • Christoffer Johansen

  Mener vi det, eller er det på skrømt?

  Publiceret 27.10.2015

  Nu buldrer toget frem med kravet om, at vi skal orientere os i patienternes ’Patient Reported Outcome’ (PRO), altså data fra patienterne, hvor de giver deres subjektive skøn og vurdering af deres egen situation. Jeg sidder selv med i én af vognene og forsøger at få det afprøvet. Den ultimative idé er, at patienternes egen vurdering af deres situation i kombination med lægens vurdering giver et bedre resultat, end hvis blot lægen ser på patienten, i bredeste forstand, og herefter træffer sit... 1

  Link til blogindlæg

Bloggere

 • Torben Plesner

  Torben Plesner

  Torben Plesner, 68 år, specialeansvarlig overlæge, hæmatologisk a...
  Læs bloggen
 • Michael Borre

  Michael Borre

  Michael Borre, f. 1958, er formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grup...
  Læs bloggen
 • Christoffer Johansen

  Christoffer Johansen

  Christoffer Johansen, f. 1955, er professor og overlæge på Onkologisk ...
  Læs bloggen
 • Vibeke Krøll

  Vibeke Krøll

  Vibeke Krøll er sygeplejefaglig direktør på Aarhus Universitetsho...
  Læs bloggen
 • Niels Kroman

  Niels Kroman

  Niels Kroman, f. 1961, er professor, en af landets førende specialister i b...
  Læs bloggen
 • Søren Brix

  Søren Brix

  Søren Brix, f. 1967, praktiserende læge i Lægehuset i Nivå i...
  Læs bloggen

Kalender

Det sker i sundhedssektoren

Søg i vores oversigt over kurser, konferencer og andre arrangementer i sundhedssektoren.

Sektioner

Leder

Debat

Stikpillen

Tegning: Lars Andersen

Den jyske medicinmand

Bent Hansen er fræk som en slagterhund og en meste...

Internettet hiver stikket hjem

Når HPV-programmet tager vand ind, er det i sidste... 17

Bevar so ein ding

Tønder Sygehus er en af løsningerne på det be... 1

Djøffere med løgn på

Cand.scient.pol. Hæstorp djøffer åbenbart som de b... 4

Knæsat

I dagens avis serverer vi en historie, som bør få ... 1

Inddrag mænds overdødelighed i Kræftplan IV

I en ny kræftplan bør der indgå en klar strategi f...

Den svære køreplan for kræftpakkerne

Pakkeforløbene har gjort underværker for hastighed...

Hvem skal nu sikre ordentlig hygiejne på hospitalerne

Nedlæggelsen af DDKM efterlader en række ubesvared...

Kvalitet og funktionalitet er ikke til diskussion

Så tager vi den en gang mere med de praktiserende ... 6

Cirkelslutninger

Konklusioner om ADHD er baseret på to centrale, fo...

Hvis er journalen?

Grøften mellem kommuner og hospitaler er dybere en...

Sundhedsvæsnet — en kolos på lerfødder

Vi får aldrig et sammenhængende sundhedsvæsen med ...

Doctor’s drug

Relationen mellem læge og patient er et yderst pot... 1

Man burde kåre den bedste forløbsansvarlige læge

Forløbsansvarlige læger er en utroligt god idé. Me...

Jorden kalder

Forslaget om at lade personalet på plejehjemmene p...

Ferieservice

Ferieservice

Udlej din feriebolig til en kollega

Ferieservice er en gratis service for privatpersoner, der er ansat i sundhedssektoren.

Nyeste ferieboliger