Sajida Afzals blog

Publiceret 13.09.2010

»Afmagt er en frygtelig følelse«

At det skulle være så grufuldt at vende tilbage til et land i kaos, havde jeg ingen fantasi til at forestille mig.

Efter et sommer på Bornholm hvor alt var idyl og fredfyldt, kunne jeg følge med i oversvømmelseskatastrofen på afstand. Nu var tiden kommet til at vende tilbage og gøre status over hvad jeg havde opnået på knap fire måneder.

Landet i Karachi med massive fly forsinkelser. Skulle videre til Lahore kl. 8 om morgenen men kom af sted kl. 14.05 og fik oplevet at være så tæt på døden, som jeg aldrig havde drømt om. Ca. 10 min efter flyet med 464 passager ombord havde lettet, hørte vi et brag fra den ene motor. Herefter kom der noget røg efterfulgt af flammer. Har aldrig oplevet noget så skræmmende. Med en meget dygtig pilot kunne vi nødlande i Karachi, alle velbefindende. Dette gav stof til eftertanke: Hvor er mennesket dog skrøbelig. Afmagt er en frygtelig følelse.

Efter yderligere 10 timer i Karachi lufthavn kunne vi flyve til Lahore med en stilhed og frygtfyldte øjne, som ikke kan beskrives med ord. De fleste passager var ældre personer som var kommet hjem fra Jeddah efter en pilgrimsrejse i Mekka i Ramadanen. De var alle overbevist om, at det var endnu et signal fra Gud om, at pakistanere ikke opfører sig pænt.

Personligt var jeg lettet over, at det var blevet nat, så jeg slap for at se evt. Vandmasser i Sindhprovinsen.

Frygt og håbløshed er det første og eneste syn, man møder. Alt er mere uoverskueligt end nogensinde. Velvidende at man kun kan begynde et sted, er det umuligt at se en endelse på de lidelser som pakistanere gennemgår i øjeblikket. Naturkatastrofe af den værste art, hvor landet er blevet trukket minimum 10 år tilbage i udvikling, sult, korruption og terrorisme.

Det har været svært, men efter lang tid lykkedes det mig at se udover alle disse ulykker og se fremad mod børnehospitalsprojektet. Forholdene i Pakistan berettiger mere end nogensinde, at vi tænker langsigtet.

Der er dog også mange lyse punkter som berette. Efter 3½ måneds intensiv arbejde kan jeg nu betale den sidste afdrag for byggegrunden på 100.000 danske kr. samt betale en del af kælderudgravning til hospitalet. Charlotte Rahr Mortensen, dansk arkitekt og sygeplejerske, er næsten færdig med at tegne hospitalet. Hun har afholdt møde med to dansk/pakistanske ingeniører, Raja Sabir Sikander og Zahid Iqbal og gennemgået plantegningerne. Igennem dem har vi fået kontakt til pakistanske bygningsingeniører.

Charlotte kommer til Pakistan, hvor vi skal møde forskellige entreprenører og ingeniører og diskutere selve byggeriet. Med hendes sundhedsfaglige baggrund skal vi sammen forsøge at kortlægge behovet for børneortopædisk behandling i Lahore samt via besøg på forskellige, såvel private samt offentlige hospitaler, indgå aftaler med hospitaler med henblik på henvisning af behandlingskrævende ortopædkirurgiske lidelser hos børn.

Få dage før jeg rejste tilbage til Pakistan, havde jeg kontaktet en dansk/pakistansk læge, Mazhar Hussain, som er bosat i Islamabad. Vi ville begge arbejde for oversvømmelsesofrene, men det var svært at finde den rigtige organisation.

Midt i al forvirring blev jeg kontaktet af Sohail Asghar (også en dansk/pakistansk læge), som kunne berette at Beredskabsstyrelsen ville etablere tre lægeklinikker i Pakistan og havde et ønske om at sende dansk/pakistanske læger til området. Jeg havde få måneder forinden lært Sohail at kende i forbindelse med mit hospitalsprojekt.

I løbet af få dage havde han introduceret mig for Charlotte, hvorefter hospitalsplanlægning for alvor havde taget fart. Endnu engang havde han udrettet noget meget beundringsværdigt ved at introducere sit koncept, ”Donérdindag”, samt samarbejde med Beredskabsstyrelsen for udsending af læger til oversvømmelsesområdet.

På grund af Charlottes besøg i Lahore har det ikke været muligt at starte arbejdet for Beredskabsstyrelsen med det samme men jeg forventer at tage til Sindhprovinsen den 4. oktober og arbejde 14 dage ad gangen med 14 dages pause. Foreløbigt er det besluttet at klinikkerne etableres i en tre måneders periode. Indtil da må indtjening til børnehospitalet, via vikariater på Bornholms Hospital og Norge, vente.

Use "no name?" in dropdown

Sajida Afzal

Kommentarer

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Registrering er gratis. Du kan reglerne for debatten på dagensmedicin.dk her.
kommentarer

Bloggere

Sajida Afzal Sajida Afzal
Børneortopædkirurg Sajida Afzal forlader de trygge rammer i Danmark for at bygge et børnehospital i Lahore Pakistan. Her på siden blogger hun om sine oplevelser.
 • Michael Borre

  Dansk kræftbehandling i Premier League?

  Publiceret 21.06.2016

  i SundhedsParlamentets første session: ‘Sådan løfter vi dansk kræftbehandling til verdensklasse’, fik jeg på ‘Kræftens dag’ ved årets Folkemøde mulighed for at fremhæve tre indsatser til den kommende Kræftplan IV. At skulle udpege tre indsatser er ikke ligetil, men da mange af de i øvrigt vigtige tiltag er videreførelse af uindfriede indsatser fra de foregående planer, faldt valget derfor på: Den enkelte patients kræftplan – MDT-konferencenDet er i forbindelse med denne multidisciplinære... 1

  Link til blogindlæg
 • Niels Kroman

  Sundhed.dk er ikke altid lig med Sandhed.dk

  Publiceret 14.06.2016

  Vi skal ikke så mange år tilbage, før vi finder kræftpatienter, der fik at vide, at de havde kronisk betændelse eller en anden aforisme, der skulle dække over den barske sandhed –typisk hvis de nærmeste pårørende havde givet udtryk for, at deres gamle far eller mor ikke kunne tåle at få diagnosen kræft. Man førte ofte et dobbeltbogholderi, hvor de pårørende kendte status, mens patienten ikke fik sandheden at vide. I 1980’erne fik alle adgang til at læse deres egen journal. Det kan nok i dag fo... 4

  Link til blogindlæg
 • Frede Olesen

  Er det nu så godt med flere udadgående funktioner?

  Publiceret 03.06.2016

  Til lykke til sundhedsminister og folketinget med et forlig om handlingsplan for den ældre patient. Bedre kommunale tilbud. Mere understøttelse af kommunal faglighed og uddannelse. Bedre rådgivning. Større geografisk lighed. Godt. Og så skal der være flere udadgående tilbud. Her får jeg ambivalens. Måske godt, måske rigtig skidt. Den sag trænger til en dyb kulegravning, og måske vil vi – som vi for nyligt så det med telemedicin – se, at det ikke er et ubetinget gode. ‘Men vi kan da vise, at fø...

  Link til blogindlæg
 • Christoffer Johansen

  Hvem er syg?

  Publiceret 31.05.2016

  Verden vrimler med mennesker, der færdes i enorme og komplekse, næsten uoverskuelige samfund, der i alle deres strukturer har virvaret som klangbund. Men midt i malstrømmen og livets gungrende musik er der fortsat karakteristika, der beskriver et menneske. Det lever bedst af og med sociale relationer. I vores lille kulturkreds har vi ægteskabet og den hæderkronede familie som et system, hvor mennesker er, ånder energi fra de sociale relationer og sammen udlever år, måneder og dage. Måltider bl...

  Link til blogindlæg
 • Søren Brix

  Er dette spørgeguiden for 1813?

  Publiceret 30.05.2016

  Efter 3½ år med 1813 skulle det faglige efterhånden være på plads. For nyligt blev det besluttet, at man ikke må skrive antibiotika ud per telefon. Alligevel skal man forsat have betydelig fokus på den faglige hjælp, patienterne får i akuttelefonen 1813. En ny overenskomst med Yngre Læger og overlæger er aftalt, så de nu får differentieret løn ca. 100 kr. mere i timen om natten. Hvis de læger, som ikke er speciallæger, tager mere end 60 vagter, får de speciallægeløn. Alt skulle nu være godt. ... 12

  Link til blogindlæg
 • Torben Plesner

  Naturligvis skal der prioriteres

  Publiceret 12.04.2016

  Med tilbageholdt åndedrag har vi ventet på resultatet af forhandlingerne om etablering af et nyt prioriteringsinstitut dannet som en hybrid af KRIS og RADS og med ekstra beføjelser til at inddrage prisen for medicinen i vurderingen af nye lægemidler. Håbet er, at prioriteringsinstituttet kan trykke medicinalindustrien på maven og opnå rabatter på de 13 pct., som medicinudgifterne udgør af det samlede sundhedsbudget. I endnu større spænding venter vi på, at nogen i ledelsessystemet får den idé...

  Link til blogindlæg
 • Mogens Skadborg

  De etiske overvejelser i den sundhedspolitiske beslutningsproces - til eftertanke

  Publiceret 08.04.2016

  Den tyske socialmediciner Rudolf Virchow (1821-1902) mente, sikkert med rette, at "politik er medicin i stor målestok".   I dagens Danmark synes dette mere vist og profetisk, end han sikkert selv forestillede sig. Rygterne vil vide, at Virchows profetiske evner også kunne svigte — da han mente, at bakterier ikke var sygdomsfremkaldende (han drak tuberkelbakterier uden at blive syg). Men hvad betyder det så i dagens Danmark, at politik er medicin i stor målestok? Det giver ...

  Link til blogindlæg

Bloggere

 • Torben Plesner

  Torben Plesner

  Torben Plesner, 68 år, specialeansvarlig overlæge, hæmatologisk a...
  Læs bloggen
 • Michael Borre

  Michael Borre

  Michael Borre, f. 1958, er formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grup...
  Læs bloggen
 • Christoffer Johansen

  Christoffer Johansen

  Christoffer Johansen, f. 1955, er professor og overlæge på Onkologisk ...
  Læs bloggen
 • Niels Kroman

  Niels Kroman

  Niels Kroman, f. 1961, er professor, en af landets førende specialister i b...
  Læs bloggen
 • Søren Brix

  Søren Brix

  Søren Brix, f. 1967, praktiserende læge i Lægehuset i Nivå i...
  Læs bloggen
 • Frede Olesen

  Frede Olesen

  Frede Olesen er praktiserende læge, professor og dr. med. Formand for Kr...
  Læs bloggen
 • Mogens Skadborg

  Mogens Skadborg

  Mogens K. Skadborg, formand for Dansk Selskab for Klinisk Etik, overlæge, s...
  Læs bloggen

Kalender

Det sker i sundhedssektoren

Søg i vores oversigt over kurser, konferencer og andre arrangementer i sundhedssektoren.

Sektioner

Leder

Debat

Stikpillen

Farlig weekend

I folkemunde hedder det sig, at man skal holde sig... 4

Forhud tur/retur

Danmark trænger til rene linjer, når det gælder om... 12

Gud og lægen

Lægestanden kan med god mening tage fat på en rede... 9

Orakler til hverdag og fest

DRG-systemet har åbenlyst fristet til korrupt kass... 1

Rådet, der er bygget af elastikker

Medicinrådet bygget af elastikker, og det er så da...

Samling af akutte børn handler om kvalitet

Når vi ønsker, at alle akutte børn skal modtages g...

Hvad er problemet med børn i FAM?

Debatten om behandling af akut syge børn i Region ...

FMK — er vel ikke så ringe endda

I min netop overståede weekendvagt skulle jeg udsk...

Børnelæger skal fortsat have behandlingsansvar

Akutte medicinske børn bliver på de nye akutafdeli...

Hvordan kan voksenlæger være bedre til at behandle og vurdere børn?

Hvordan kan det være bedre for voksne at blive vur... 1

Den personlige læge betyder alt

Sundhedsvæsenet skal ændre sig nu. Vi skal finde e... 1

Frasologi

Der er ved at opstå en ny disciplin inden for sund...

Gentlemen og bundsvin

I sundhedsvæsenet er der ingen ’ladies and gentlem...

Patienten som boomerang

Mange gamle mennesker bliver fuldstændig forvirred...

Tabt liv og produktion

Kunne man forestille sig en landsindsamling til be...

Ferieservice

Ferieservice

Udlej din feriebolig til en kollega

Ferieservice er en gratis service for privatpersoner, der er ansat i sundhedssektoren.

Nyeste ferieboliger