Sajida Afzals blog

Publiceret 13.09.2010

»Afmagt er en frygtelig følelse«

At det skulle være så grufuldt at vende tilbage til et land i kaos, havde jeg ingen fantasi til at forestille mig.

Efter et sommer på Bornholm hvor alt var idyl og fredfyldt, kunne jeg følge med i oversvømmelseskatastrofen på afstand. Nu var tiden kommet til at vende tilbage og gøre status over hvad jeg havde opnået på knap fire måneder.

Landet i Karachi med massive fly forsinkelser. Skulle videre til Lahore kl. 8 om morgenen men kom af sted kl. 14.05 og fik oplevet at være så tæt på døden, som jeg aldrig havde drømt om. Ca. 10 min efter flyet med 464 passager ombord havde lettet, hørte vi et brag fra den ene motor. Herefter kom der noget røg efterfulgt af flammer. Har aldrig oplevet noget så skræmmende. Med en meget dygtig pilot kunne vi nødlande i Karachi, alle velbefindende. Dette gav stof til eftertanke: Hvor er mennesket dog skrøbelig. Afmagt er en frygtelig følelse.

Efter yderligere 10 timer i Karachi lufthavn kunne vi flyve til Lahore med en stilhed og frygtfyldte øjne, som ikke kan beskrives med ord. De fleste passager var ældre personer som var kommet hjem fra Jeddah efter en pilgrimsrejse i Mekka i Ramadanen. De var alle overbevist om, at det var endnu et signal fra Gud om, at pakistanere ikke opfører sig pænt.

Personligt var jeg lettet over, at det var blevet nat, så jeg slap for at se evt. Vandmasser i Sindhprovinsen.

Frygt og håbløshed er det første og eneste syn, man møder. Alt er mere uoverskueligt end nogensinde. Velvidende at man kun kan begynde et sted, er det umuligt at se en endelse på de lidelser som pakistanere gennemgår i øjeblikket. Naturkatastrofe af den værste art, hvor landet er blevet trukket minimum 10 år tilbage i udvikling, sult, korruption og terrorisme.

Det har været svært, men efter lang tid lykkedes det mig at se udover alle disse ulykker og se fremad mod børnehospitalsprojektet. Forholdene i Pakistan berettiger mere end nogensinde, at vi tænker langsigtet.

Der er dog også mange lyse punkter som berette. Efter 3½ måneds intensiv arbejde kan jeg nu betale den sidste afdrag for byggegrunden på 100.000 danske kr. samt betale en del af kælderudgravning til hospitalet. Charlotte Rahr Mortensen, dansk arkitekt og sygeplejerske, er næsten færdig med at tegne hospitalet. Hun har afholdt møde med to dansk/pakistanske ingeniører, Raja Sabir Sikander og Zahid Iqbal og gennemgået plantegningerne. Igennem dem har vi fået kontakt til pakistanske bygningsingeniører.

Charlotte kommer til Pakistan, hvor vi skal møde forskellige entreprenører og ingeniører og diskutere selve byggeriet. Med hendes sundhedsfaglige baggrund skal vi sammen forsøge at kortlægge behovet for børneortopædisk behandling i Lahore samt via besøg på forskellige, såvel private samt offentlige hospitaler, indgå aftaler med hospitaler med henblik på henvisning af behandlingskrævende ortopædkirurgiske lidelser hos børn.

Få dage før jeg rejste tilbage til Pakistan, havde jeg kontaktet en dansk/pakistansk læge, Mazhar Hussain, som er bosat i Islamabad. Vi ville begge arbejde for oversvømmelsesofrene, men det var svært at finde den rigtige organisation.

Midt i al forvirring blev jeg kontaktet af Sohail Asghar (også en dansk/pakistansk læge), som kunne berette at Beredskabsstyrelsen ville etablere tre lægeklinikker i Pakistan og havde et ønske om at sende dansk/pakistanske læger til området. Jeg havde få måneder forinden lært Sohail at kende i forbindelse med mit hospitalsprojekt.

I løbet af få dage havde han introduceret mig for Charlotte, hvorefter hospitalsplanlægning for alvor havde taget fart. Endnu engang havde han udrettet noget meget beundringsværdigt ved at introducere sit koncept, ”Donérdindag”, samt samarbejde med Beredskabsstyrelsen for udsending af læger til oversvømmelsesområdet.

På grund af Charlottes besøg i Lahore har det ikke været muligt at starte arbejdet for Beredskabsstyrelsen med det samme men jeg forventer at tage til Sindhprovinsen den 4. oktober og arbejde 14 dage ad gangen med 14 dages pause. Foreløbigt er det besluttet at klinikkerne etableres i en tre måneders periode. Indtil da må indtjening til børnehospitalet, via vikariater på Bornholms Hospital og Norge, vente.

Use "no name?" in dropdown

Sajida Afzal

Kommentarer

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Registrering er gratis. Du kan reglerne for debatten på dagensmedicin.dk her.
kommentarer

Bloggere

Sajida Afzal Sajida Afzal
Børneortopædkirurg Sajida Afzal forlader de trygge rammer i Danmark for at bygge et børnehospital i Lahore Pakistan. Her på siden blogger hun om sine oplevelser.
 • Christoffer Johansen

  Et skud inde fra glashuset

  Publiceret 10.05.2016

  Hvor er det godt, der kommer et indlæg, der lige holder diskussionen på sporet. Der er dog intet farligt eller selvudfordrende i det, som Filip Krag Knop (FKK) skriver i Dagens Medicin. Der er intet som tilskynder til overvejelser om den akademiske industri, som jeg påpeger, vi har skabt, for at få en effektiv, gnidningsfri ramme om den akademiske uddannelse til filosofisk doktor – i dag en forudsætning for adgang til mange specialers hoveduddannelse, ledelse af hospitalsafdelinger eller job...

  Link til blogindlæg
 • Frede Olesen

  Dårligt samarbejde rammer palliation hårdt

  Publiceret 03.05.2016

  Jeg kom forleden til at tænke på to typer sygehistorier – den gode og den mindre gode. Først den gode: En almindelig dag i lægens konsultation. En læge fra sygehuset ringer og bliver stillet om til praksislægen: »Jeg sidder og taler med Konrad C. og hans kone om hans sygdom. Han har kræft i bugspytkirtlen, som vi ikke kan operere eller behandle med kemo, og vi sidder og taler om, at du nok er den, der er bedst til at behandle nu. Vi overvejer derfor, om du kunne besøge dem en af de nærmeste da... 4

  Link til blogindlæg
 • Michael Borre

  Træning, kammeratskab og skurvognssnak

  Publiceret 26.04.2016

  Forleden på en solbeskinnet forårsdag fandt jeg mine gamle fodboldstøvler frem fra kælderens gemmer og tog cyklen til Lyseng baneanlæg. Her har FC Prostata i Aarhus trænet siden sidste sensommer. I alt ni ud af 10 deltagere var mødt op til træning. Faktisk var den sidste – til trods for at gårsdagen kemobehandling fortsat bed og forhindrede aktiv deltagelse – mødt frem for at heppe på og tage del i 3. halvleg. FC Prostata-konceptet blev lanceret i 2012 i forbindelse med et ph.d.-projekt i h... 1

  Link til blogindlæg
 • Søren Brix

  Kan erhvervslivet hjælpe med at sætte patienten i centrum?

  Publiceret 25.04.2016

  I TV-Avisen søndag den 17/4-2016 kunne seerne følge tidligere direktør i Grundfos Jens Jørgens Madsens mission i det danske sundhedsvæsen. Hans kone var for nylig død af kræft, og i sit lange sygdomsforløb, havde de gjort notater om de talrige gange, hvor de havde følt sig svigtet af det danske sundhedsvæsen. Inden hun døde, havde hun afkrævet det løfte fra sin mand, at han skulle hjælpe med igen at få sat patienten i centrum. Al for lang tid havde sundhedsvæsenet brugt på accelererede forløb,... 4

  Link til blogindlæg
 • Vibeke Krøll

  Hvor går grænsen for patientinddragelse?

  Publiceret 22.04.2016

  Borgerinddragelse, patientinvolvering eller hvilken betegnelse vi nu vil bruge, står højt på agendaen i sundhedsvæsenet. Intentionen er at skabe bedre resultater og større tilfredshed ved aktivt at inddrage borgeren/patienten i de beslutninger, der skal træffes og i den måde, behandling og pleje tilrettelægges. Ikke alle har de samme ressourcer, men mange har faktisk. Og vil gerne. Eller har en mand eller kone, der kan hjælpe. Men er der alligevel grænser for, hvor langt vi kan og bør gå? Je... 1

  Link til blogindlæg
 • Torben Plesner

  Naturligvis skal der prioriteres

  Publiceret 12.04.2016

  Med tilbageholdt åndedrag har vi ventet på resultatet af forhandlingerne om etablering af et nyt prioriteringsinstitut dannet som en hybrid af KRIS og RADS og med ekstra beføjelser til at inddrage prisen for medicinen i vurderingen af nye lægemidler. Håbet er, at prioriteringsinstituttet kan trykke medicinalindustrien på maven og opnå rabatter på de 13 pct., som medicinudgifterne udgør af det samlede sundhedsbudget. I endnu større spænding venter vi på, at nogen i ledelsessystemet får den idé...

  Link til blogindlæg
 • Mogens Skadborg

  De etiske overvejelser i den sundhedspolitiske beslutningsproces - til eftertanke

  Publiceret 08.04.2016

  Den tyske socialmediciner Rudolf Virchow (1821-1902) mente, sikkert med rette, at "politik er medicin i stor målestok".   I dagens Danmark synes dette mere vist og profetisk, end han sikkert selv forestillede sig. Rygterne vil vide, at Virchows profetiske evner også kunne svigte — da han mente, at bakterier ikke var sygdomsfremkaldende (han drak tuberkelbakterier uden at blive syg). Men hvad betyder det så i dagens Danmark, at politik er medicin i stor målestok? Det giver ...

  Link til blogindlæg
 • Niels Kroman

  Hvad er offentligt finansieret forskning?

  Publiceret 29.03.2016

  Oliver Cromwell sagde engang i det 16. århundrede: »Hvis vi holder op med at forbedre os, så holder vi op med at være gode«. Det er så sandt, som det er sagt. Vi kan kun sikre os en fortsat udvikling og fastholde en høj faglig standard, hvis vi tænker forskning ind i behandlingen af vores patienter. Da jeg for tyve år siden blev ansat som reservelæge på Rigshospitalet, fik jeg ved introduktionen at vide, at hospitalets overlæger havde afsat 10 pct. af deres arbejdstid til forskning, svarend...

  Link til blogindlæg

Bloggere

 • Torben Plesner

  Torben Plesner

  Torben Plesner, 68 år, specialeansvarlig overlæge, hæmatologisk a...
  Læs bloggen
 • Michael Borre

  Michael Borre

  Michael Borre, f. 1958, er formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grup...
  Læs bloggen
 • Christoffer Johansen

  Christoffer Johansen

  Christoffer Johansen, f. 1955, er professor og overlæge på Onkologisk ...
  Læs bloggen
 • Vibeke Krøll

  Vibeke Krøll

  Vibeke Krøll er sygeplejefaglig direktør på Aarhus Universitetsho...
  Læs bloggen
 • Niels Kroman

  Niels Kroman

  Niels Kroman, f. 1961, er professor, en af landets førende specialister i b...
  Læs bloggen
 • Søren Brix

  Søren Brix

  Søren Brix, f. 1967, praktiserende læge i Lægehuset i Nivå i...
  Læs bloggen
 • Frede Olesen

  Frede Olesen

  Frede Olesen er praktiserende læge, professor og dr. med. Formand for Kr...
  Læs bloggen
 • Mogens Skadborg

  Mogens Skadborg

  Mogens K. Skadborg, formand for Dansk Selskab for Klinisk Etik, overlæge, s...
  Læs bloggen

Kalender

Det sker i sundhedssektoren

Søg i vores oversigt over kurser, konferencer og andre arrangementer i sundhedssektoren.

Sektioner

Leder

Debat

Stikpillen

Tegning: Lars Andersen

Gud og lægen

Lægestanden kan med god mening tage fat på en rede... 8

Orakler til hverdag og fest

DRG-systemet har åbenlyst fristet til korrupt kass... 1

Rådet, der er bygget af elastikker

Medicinrådet bygget af elastikker, og det er så da...

Ih, hvor er det regionalt

Det er ikke regionernes finest hour.

Superfammerne

Slutspillet om etableringen af et akutmedicinsk sp... 2

Rengøringens tilbagetog

Gennem årene er hospitalerne blevet udsat for tilt... 1

Senere omskæring giver færre komplikationer

Ny dansk-amerikansk artikel afviser udbredt myte: ... 1

Eventyret om den skuffede dronning

Den gamle hoflæge kom til kort over for de dygtige...

Nedladende kritik af ph.d.-studerende

Christoffer Johansens billede af ph.d.-uddannelsen...

Akut syge børn i gode hænder

Vores børnelæger er bekymrede, men Region Midtjyll... 1

Gentlemen og bundsvin

I sundhedsvæsenet er der ingen ’ladies and gentlem...

Patienten som boomerang

Mange gamle mennesker bliver fuldstændig forvirred...

Tabt liv og produktion

Kunne man forestille sig en landsindsamling til be...

Den evige påstand om bureaukratisering

Vi har diskuteret overbureaukratisering næsten lig... 3

Misinformation

Man må forvente, at de udmeldinger, der kommer fra...

Ferieservice

Ferieservice

Udlej din feriebolig til en kollega

Ferieservice er en gratis service for privatpersoner, der er ansat i sundhedssektoren.

Nyeste ferieboliger