Professor, dr.med. Arne Astrup er fra 1. november ansat som forskningsrådgivende overlæge på forskningsenheden Effect på Herlev Hospital. Han får til opgave at styrke forskningsenhedens arbejde med at dokumentere mad og ernærings betydning for patienters behandlingsforløb. 

Professor Arne Astrup er daglig leder af Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Han er medredaktør af American Journal of Clinical Nutrition og er placeret som nummer fem på amerikanske Thomson Reuter rangliste over mest produktive forskere i overvægt og fedme, og han har netop vundet to internationale priser for sit bidrag til ernæringsforskningen. 

Arne Astrup er som ’fedmeprofessor’ en ivrig debattør i medierne, foredragsholder og forfatter til flere bøger om vægttab, mad og sundhed. Han har bl.a. skrevet bogen ’Verdens bedste kur’ sammen med Christian Bitz, der en forskningschef og leder af forskningsenheden Effect.

Forskningsenheden på Herlev Hospital planlægger  at iværksætte en række projekter i forbindelse med overvægt, og Christian Bitz forventer, at ansættelsen af Arne Astrup sætter yderligere skub i forskningen.

»Vi har det sidste 1,5 år arbejdet målrettet med forsknings- og udviklingsprojekter til gavn for forskellige patientgrupper, og jeg er super stolt over, at vi kan ansætte én af verdens førende ernæringsforskere, der giver hele gruppen et kæmpe løft af viden og erfaring,« siger han i en udtalelse på hospitalets hjemmeside.

Forskningsenheden vil bl.a. se nærmere på de voksende overvægtsproblemer hos hospitalspatienter, som oftere har længerevarende indlæggelser, ligesom overvægten giver særlige udfordringer i forhold til diagnostik, narkose, operationer, hvor der ofte opstår komplikationer. Forskningsenheden vil undersøge muligheder for at forebygge disse problemer med vægtbehandling.

Ligeledes vil enheden fokusere på på overvægtige gravide, hvor rette kost kan forebygge, at den gravide udvikler svangerskabsdiabetes.