Prisen gives på baggrund af Erik A. Richters mangeårige, fremragende forskningsindsats inden for musklernes betydning for sukkerstofskiftet.

330 mio. mennesker på verdensplan lider af type 2-diabetes, og tallet ventes at stige til knap 500 mio. i 2030.

I Danmark er godt 260.000 diagnosticeret med den alvorlige sygdom, der bl.a. kan ødelægge øjne og nyrer. Desuden vurderes et tilsvarende antal danskere at have sygdommen uden at vide det.

Erik A. Richter var den første til at påvise, at fysisk aktivitet øger virkningen af hormonet insulin, der hjælper kroppen med at optage sukker. Dette er vigtigt, idet nedsat virkning af insulin bevirker, at sukker ikke så let kan optages og forbrændes i musklerne, hvilket kan føre til forhøjet blodsukker og dermed sukkersyge.

Erik A. Richter har dermed været med til at forklare, hvorfor regelmæssig motion kan hjælpe patienter med type 2-diabetes, og fysisk aktivitet er sammen med kostomlægninger i dag en naturlig del af både behandling og forebyggelse af type 2-diabetes.

Erik A. Richters forskningsresultater er publiceret i højt anerkendte internationale tidsskrifter.

Han har gennem sin karriere arbejdet i flere forskellige lande, herunder Australien og USA, og udgivet 275 videnskabelige artikler.

Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og er på 1.500.000 kr. bestående af en personlig pris på 500.000 kr. samt en forskningspris på 1.000.000. kr.