Professor, dr.med., Henrik Toft Sørensen er leder af klinisk epidemiologisk afdeling (KEA) ved Klinisk Institut, Aarhus Universitet, og Aarhus Universitetshospital.

Han blev uddannet cand.med. i 1983 fra Aarhus Universitet, og har gennem meste af sin karriere forsket i klinisk epidemiologi, specielt indenfor behandlingers effekt og sikkerhed, samt undersøgelser af langtidsprognosen indenfor kræft og andre alvorlige sygdomme.

Han har været en af de centrale drivkræfter i udviklingen af KEA, der arbejder med klinisk epidemiologi for at medvirke til bedre diagnostik og behandling og i sidste ende også bedre prognoser for patienterne. KEA, der blev en selvstændig forskningsenhed i 2004, er gennem de senere år vokset markant, og beskæftiger i dag mere end 80 medarbejdere, heraf 70 forskere.

Den nyslåede adjungerede professor er i forvejen adjungeret professor ved Boston University, og har gennem flere år haft et nært samarbejde med begge amerikanske universiteter om klinisk forskning.

Med den nye titel er der lagt op til et endnu tættere samarbejde med University of North Carolinas School of Medicine, som sammen med Aarhus Universitet er ved at udvikle et fælles forskningsprogram inden for mavetarm-sygdomme, som vil involverer en række af forskerene fra det danske universitet.

Henrik Toft Sørensen er forfatter eller medforfatter til mere end 700 publikationer bl.a. i førende tidsskrifter som bl.a. New England Journal of Medicine, British Medical Journal og Lancet. Han har gennem sin karriere modtaget adskillige akademiske priser for sin forskning.