Vold og trusler er hverdag på danske hospitaler Næsten hver anden yngre læger har oplevet at blive udsat for vold eller få trusler på deres arbejde. Langt de fleste er kvinder.

45 pct. af landets yngre læger har i løbet af de seneste fem år været udsat for vold og/eller trusler i forbindelse med deres arbejde.

Det viser en ny undersøgelse, som Yngre Læger har foretaget blandt medlemmerne. Over 70 pct. er kvinder.

Yngre Læger har spurgt de ca. 12.000 medlemmer og har modtaget 2.978 besvarelser, hvilket svarer til en svarprocent på 25.

Af de 2.978 besvarelser har 7,19 pct. svaret, at de har været udsat for både trusler og vold i forbindelse med arbejdet. 2,89 pct. at de har været udsat for vold, og 34,86 pct. har svaret, at de har været udsat for trusler i forbindelse med deres kliniske arbejde som læge.

Det er en stigning i forhold til den undersøgelse, Yngre Læger foretog i 2012 sammen med Københavns Universitet. Her blev der kun spurgt til trusler, og dengang havde hver tredje yngre læge været udsat for trusler.

»Tallene er meget bekymrende,« siger Yngre Lægers formand Camilla Rathcke.

»Som læge skal man naturligvis kunne tage på arbejde, uden at være bange for at blive udsat for trusler eller vold. Men sådan er det desværre ikke mere. Jeg forventer, at regionerne tager initiativ til at gøre langt mere, end tilfældet er i dag, for at forhindre trusler og vold mod personalet på hospitalerne. Og jeg må insistere på, at såvel direktioner som afdelingsledelser får iværksat konkrete tiltag, der gør det sikkert for den enkelte at være på arbejde. For når lægernes arbejdsmiljø er så dårligt, som undersøgelsen viser, kan det jo ikke undgå at gå ud over patienterne. Af hensyn til både læger og patienter må vi derfor sætte kraftigt og hurtigt ind for at forhindre trusler og vold på vores arbejdspladser,« siger Camilla Rathcke til Yngre Lægers hjemmeside.

De fleste tilfælde af vold sker i psykiatrien, og derefter i modtagelsen og på afdelingen. I langt de fleste tilfælde har volden været udøvet af en patient (283 tilfælde), men også af pårørende (24 gange) og kolleger (10 tilfælde).

Hele 141 af de adspurgte, der har været udsat for vold, har ikke anmeldt det.

Hvad angår trusler, så sker de fleste i modtagelsen, og derefter i psykiatrien og på afdelingen. Her kommer de fleste også fra patienter, men ca. hver fjerde trussel kommer fra pårørende.

Skriv kommentar