Hver fjerde syddanske speciallæge bijobber Mere end hver fjerde over- og afdelingslæge i Region Syddanmark har et bijob udover deres fuldtidsjob på et af regionens sygehuse. Patientforening kritiserer, at lægerne ikke skal oplyse omfanget af deres bijob.

Hver fjerde over- og afdelingslæge i Region Syddanmark bruger fritiden på at bijobbe. Det viser en opgørelse som Region Syddanmark har lavet for DR.

Lægerne skal oplyse, hvor de har et bijob, men ikke hvor mange timer, de bruger på det. 

Sygehusdirektører mener ikke, at det er et problem.

»Det er vigtigt for os, at det ikke går ud over deres arbejde på sygehuset. Hvis det er tilfældet, så reagerer vi på det. Ellers tager vi os ikke af det,« siger Søren Aggestrup, der er direktør for Sygehus Sønderjylland.

Direktør for Sydvestjysk Sygehus Per Busk er enig. 

»Vi følger op på, at alle passer sit arbejde. Og opstår der konflikter der, vil vi selvfølgelig tage det op og få bijobberiet tilpasset, så det er foreneligt med arbejdet på sygehuset,« siger Per Busk.

Formand for Danske Patienter, Lars Engberg, mener til gengæld, at det er problematisk, at lægerne ikke skal oplyse omfanget af deres arbejde i fritiden.

»Jeg synes, det er vigtigt, at man holder øje med, at den enkelte læge ikke har så meget arbejde ved siden af, at det går ud over hovedjobbet. Derfor bør man oplyse om omfanget af sit bijob. Ikke alene hvor man har bijob, men også hvor mange timer det drejer sig om,« siger Lars Engberg.

Men patienterne kan være helt rolige, mener formand for Overlægeforeningen, Anja Mitchell. Det er lægernes eget ansvar, at de ikke arbejder for meget.

» Overlæger er forpligtet til at passe deres primære job på sygehuset. De har altså pligt til at møde udhvilede på arbejde. Det går ikke at tage en nattevagt det ene sted og møde op det andet sted næste morgen,« siger Anja Mitchell til DR.

Er overlægerne ikke dette ansvar bevidst, så er det op til arbejdsgiveren at reagere, understreger Anja Mitchell.

»Regionen kan godt bede om at få oplyst timetal for lægernes bijob. Så hvis arbejdsgiveren mener, der er et problem, kan de uden videre gå ind og få oplyst antallet af timer,« siger overlægernes formand.

Anja Mitchell understreger, at de fleste lægers bijob foregår på offentlige sygehuse, og at lægerne blandt andet bidrager til at uddanne andre læger og sygeplejersker eller udfører forskning.

Skriv kommentar