Tidligere behandling af smerter på vej Kroniske smerter er svære at behandle. Derfor bliver der gjort store anstrengelser på at begynde tidlig behandling af patienter, der kan udvikle kroniske smerter.

Opfattelsen af smerter er gennem de senere år blevet mere og mere kompleks, fordi forskellige typer af billedscanninger — pet, f-mri og meg — har vist, hvor mange forskellige områder i hjernen, der aktiveres, når den bombarderes med smertestimuli.

Hos patienter med kroniske smertetilstande er kompleksiteten endnu mere udtalt. Med den øgede viden er der ikke udsigt til en vidunderpille, der klarer alle smerter, men derimod er vejen banet mod tidligere behandling af smerter, vurderer professor Troels Staehelin Jensen, leder af Dansk Smerteforskningscenter på Aarhus Universitetshospital.

Mere simpel behandling
»Det er naivt at tro, at der findes noget enkelt medikament, der vil kunne kurere kroniske smerter. Der er imidlertid grund til at tro, at smertebehandlingen vil være mere simpel og mere præcis, hvis smerten opdages på et tidligt tidspunkt, inden den er blevet kronisk. Derfor bliver der i øjeblikket gjort store anstrengelser på at finde behandlinger, der kan blokere eller inaktivere smerterne, og vi vil i de kommende år se en stor aktivitet med henblik på at begynde tidlig behandling og identificere risikopatienter for udvikling af kroniske smerter, netop fordi den kroniske smertebehandling er så vanskelig,« siger professor Troels Staehelin Jensen.

Kort tæt ind til kroppen
Medicinalfirmaerne holder ifølge Troels Stahelin Jensen kortene tæt ind til kroppen, når det drejer sig om nye præparater, men der er flere ting i gang.

»I øjeblikket gennemføres der undersøgelser med præparater, der blokerer nogle af smertesignalstofferne, og præparater, der ventes at få betydning for behandling af neuropatiske smerter, f.eks. fantomsmerter. Andre medikamenter afprøves i øjeblikket ved forskellige lidelser som slidgigtsygdomme, cancer og centrale neurogene smertetilstande,« siger Troels Staehelin Jensen og forklarer videre:

»Der er desuden nye teknologier undervejs, hvor man kan målrette behandlingen mod det smertevoldende molekylære område, og det er bl.a. nannoteknologi og genbaseret terapi, hvor man kan angribe præcise mål f.eks. i perifere nerver, nerverødder og specifikke hjerneområder,« siger han.

Skriv kommentar