Mulig J-kurve-sammenhæng mellem salt og hjerte-kar-sygdomme Et moderat indtag af salt (4-6 g/dagligt) ser ud til at have den bedst beskyttende effekt mod hjerte-kar-sygdomme i forhold til både et højere og et lavere saltindtag. 

Det fremgår af to studier offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine, der baserer sig på data fra det omfattende amerikanske epidemiologiske studie, ’Prospective Urban Rural Epidemiology’ (PURE), designet til at undersøge risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Studierne er de største til dato, der undersøger effekterne af salt og kalium på udvikling af hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og dødelighed.  I PURE-studierne benyttes salt- og kaliumudskillelse, målt på en fastende morgenurinprøve, som en surrogatmarkør for indtagelse af salt og kalium. I...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement